U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

                                           Giardia

 

Wat is giardia?

Giardia is een veel voorkomende ééncellige parasiet van het maagdarmstelsel. Deze parasiet voor bij de hond, de kat én de mens. Ook andere diersoorten kunnen deze parasiet bij zich dragen. Bij honden is het zelfs één van de meest voorkomende maagdarmparasieten, bij ongeveer 10% van alle dieren komt het voor. In kennels en pensions kan het zelfs oplopen tot 100%.

In veel gevallen heeft de infectie niet tot nauwelijks klachten. Vooral bij jongere en verzwakte dieren kan het diarree veroorzaken die lastig te bestrijden is en herhaaldelijk terug kan komen.

giardia parasietGiardia onder de microscoop

Hoe vindt de besmetting van Giardia plaats?

Giardia bevindt zich in de omgeving en kan daar lang overleven. Honden en katten worden besmet door het opeten van de parasiet bijvoorbeeld door van de straat te eten of te drinken. Ook kan het voorkomen dat een hond of kat de parasiet binnenkrijgt door het likken aan de poten.

Besmette dieren, óók wanneer ze geen verschijnselen hebben, kunnen de parasiet in grote hoeveelheden uitscheiden en zo de omgeving weer besmetten. En omdat de parasiet in de omgeving, zoals gezegd, goed kan overleven is het risico op herbesmetting groot. 

Wat zijn de symptomen van Giardia?

De meeste dieren hebben geen problemen van Giardia, bij dieren die wel problemen hebben zien we;

 • Een hardnekkige, chronische diarree. Slijmerig, brijachtig en heel erg stinkend. Dit is het hoofdsymptoom.
 • Soms gewichtsverlies
 • Soms wat vage klachten van sloomheid
 • Over het algemeen normale eetlust

Hoe wordt de diagnose Giardia gesteld?

De diagnose van Giardia wordt gesteld door het aantonen van de Giardia parasiet of de eitjes in de ontlasting. Dat kan met de microscoop of met een SNAP-test. Deze laatste is zeker betrouwbaarder.

De diagnose kan echter nog wel eens lastig zijn omdat geen enkele test 100% betrouwbaar is (positief = betrouwbaar, negatief = niet betrouwbaar). Daarom is het vaak nodig om te hertesten en dan het liefst met een monster van de ontlasting dat meerdere dagen achter elkaar genomen is.

Giardia test
Giardia wordt gediagnosticeerd met een SNAP test

 

Behandeling giardia

De reguliere geneeskunde geeft bij giardia meestal Metronidazol (antibioticum) of Fenbendazol (wormmiddel). Metronidazol smaakt niet alleen zeer, zeer bitter, het is ook een medicijn, dat hele heftige bijwerkingen kan veroorzaken. Deze kunnen variëren van misselijkheid, overgeven en diarree tot aanvallen, huiduitslag, koorts, bloed in de urine, leverontsteking evenals veranderingen in het bloedbeeld.
Metronidazol doodt giardia niet, het remt alleen de groei!
Fenbendazol kan weinig trek, overgeven en diarree veroorzaken. Hoewel het niet zoveel bijwerkingen heeft, is het volgens enige fokkers en dierenartsen niet meer werkzaam (de meeste stammen zijn er ondertussen immuun tegen).

De Chinese kruidengeneeskunde heeft, speciaal voor de bestrijding van giardia, de Giardex formule ontwikkeld. Giardex doodt de parasieten voordat ze in het cysten-stadium komen. Aangezien het om natuurlijke kruiden gaat, ontstaan er geen bijwerkingen. Bovendien ontwikkelt giardia  geen immuniteit tegen Giardex en kan het middel desnoods lange tijd worden gegeven.

https://www.huisdierendokter.nl/giardia-lamblia.html

Verder is het van belang:

 • Handen te wassen na contact met de dieren en/of uitwerpselen
 • Kleedjes en kussen te wassen (op minimaal 60 graden), voor en na de behandeling
 • Voer- en drinkbakken schoon te maken met kokend water
 • Tijdens de behandeling de honden te wassen met een milde shampoo
 • Bij kennel- en pensioninfecties de verblijven te ontsmetten met chloor

 Het kan dan nodig zijn om o.a.;

 • Dieren tijdelijk individueel te huisvesten
 • De behandeling meerdere malen te herhalen
 • Te hertesten met de SNAP test, ook ná de behandeling.

 

 

Voeding bij giardia

Voedsel zonder koolhydraten ondersteunt het “verhongeren” van giardia. Het beste is dus vers vlees. Wanneer u dit niet kunt of wilt geven, is blikvoer van goede kwaliteit zonder granen een alternatief.